16 septembrie 2024
Medicii și asistentele iau sporuri uriașe în continuare deși secția externă de la Lețcani s-a închis din 14 ianuarie. O asistentă cu detașare câștigă 9.400 de lei net, pornind de la un salariu de bază de 4.000 de lei, fără să aibă nimic de făcut. Un medic poate ajunge la 28.000 de lei fără să facă nimic. Ca într-un teatru absurd, se pontează în continuare gărzi și se plătesc, deși nu există niciun pacient de trei săptămâni. Oficial se face dezinfecție de 21 de zile fără întrerupere, ca și cum medicii ar freca personal podelele cu mopul.

La Spitalul Covid de la Lețcani nu sunt pacienți, dar mașinile aflate în parcare marți, 2 februarie, ora 14.00, arătau că personalul medical era la program. Medici, asistente și infirmiere participă la o farsă, într-un fel de Salon al Fantomelor, luând sporuri cifrate între 85% și 135%, fără să trateze pe nimeni. De trei săptămâni, spitalul e gol dar 40 de oameni vin la serviciu ca și cum nu s-ar fi schimbat nimic.

Spitalul a fost închis pe 14 ianuarie, oficial pentru dezinfecție. De fapt, secția a fost închisă exact înaintea valului de frig de la mijlocul lunii ianuarie, considerându-se că viața pacienților poate fi pusă în pericol. Containerele sunt improprii pentru a fi utilizate iarna, reglarea sistemului de încălzire dând foarte multe bătăi de cap.
Personalul medical continuă însă să fie plătit. Directorul Spitalului de Infecțioase, Laurențiu Roșu, găsește o explicație: „Fac dezinfecție, fac sterilizare, de aceea sunt în continuare la program normal”. Întrebat dacă medicii participă la dezinfecție și dacă aceasta poate ține 21 de zile, directorul Roșu a părut încurcat: „O parte sunt liberi, și-au luat concediile legale”.
În plus, nu există nicio explicație a faptului că se fac în continuare gărzi și se plătesc în plus, pe lângă salarii și sporuri. Sunt gărzi de 8 și 12 ore într-un spital gol, plătite la 1.000 de lei tura.

Conducerea de la Spitalul de Boli Infecțioase a decis păstrarea în activitate normală a întregii echipe medicale de la Spitalul Mobil Lețcani, după ce secția a fost închisă oficial, pe 14 ianuarie. Oamenii vin la serviciu normal, fac gărzi, iau salarii și sporuri de Linia I, deși n-au mai văzut un bolnav de foarte multă vreme.

Vizita REPORTER DE IAȘI a surprins mașini în parcare, iar gardienii de la poartă au confirmat că personalul medical vine la program și stă înăuntru, în containerele sterilizate. „Nu știm ce fac acolo. Probabil dezinfectează, verifică echipamentul, fac și gărzi”, spun cei din serviciul de pază.
Nimeni nu știe ce fac pentru că e interzis să intri în perimetrul spitalului. Chiar și gardienilor le este interzis să pătrundă în interior.

Gardienii de la poartă: „Nu știm ce fac medicii înăuntru. N-avem voie să intrăm la ei”

5.000 de euro lunar ridică un medic care nu tratează niciun pacient

La Spitalul Lețcani sunt între 35 și 40 de angajați – infirmiere, asistente, medici, brancardieri. Dintre cadrele medicale, 20 sunt de la Infecțioase, iar restul sunt cu detașare de la alte spitale din oraș (Recuperare, Socola, Neuro).
La Secția ATI Lețcani sunt 16 cadre medicale, provenind exclusiv de la Spitalul de Boli Infecțioase. Sunt două categorii de sporuri:
– cei care provin de la Infecțioase iau 85% pentru implicare în Linia I anti-covid;
– cei care provin de la alte spitale din oraș primesc atât sporul de 85%, cât și un al doilea, de 50%, pentru detașare într-o secție externă.
Practic, o asistentă plătită cu 4.000 de lei net la Spitalul Socola, primește un sport total de 135% la Secția Lețcani, deși nu tratează niciun pacient. Salariul ei ajunge la 9.400 de lei net. În schimb o asistentă provenită de la Spitalul de Infecțioase iar doar sporul de 85%, salariul său ajungând la 7.400 de lei.
Un medic de la Recuperare, de exemplu, ajunge să ia un spor de 135% la Spitalul Covid, deși acesta este închis. De la un salariu obișnuit de 12.000 de lei ajunge la amețitoare sumă de 28.000 de lei lunar. Facând doar „dezinfecție”. Media veniturilor medicilor de la Spitalul Fantomă trece de 20.000 de lei net.

Doar în ultimele trei săptămâni s-au plătit 20 de gărzi, deși n-a existat niciun pacient.

Spitalul a fost închis, dar se dau în continuare sporuri de 135%

100.000 de euro costă statul degeaba
Conducerea Spitalului de Infecțioase, care coordonează activitatea Secției de la Lețcani, nu a prezentat o listă a personalului cu un calcul exact al costurilor salariale, dar o estimare minimală arată cheltuieli de 500.000 de lei realizate doar în ultimele trei săptămâni. Calculul este raportat la 35 de cadre medicale și include plata impozitelor.
„Personalul medical de la Lețcani face igienizarea si sterlizarea. Medicii supraveghează aceste operațiuni, făcând și gărzi. Acolo există o echipă medicală completă, pentru că trebuie să asigurăm permanența. Vom lua o decizie în privința acestui spital, dar trebuie să avem grijă de cazurile de Covid ce pot apărea, ne trebuie acest backup de la Lețcani, nu putem închide. Oricum, o parte din personal este în concediu”, a declarat Laurențiu Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, a uitat un mizilic de 500.000 de lei plătiți în ultimele trei săptămâni la Spitalul Lețcani. Banii nu-s o problemă

Costel Alexe tace, statul plătește
Nu doar costurile salariale sunt problema la Spitalul Covid. Cheltuielile cu utilitățile sunt foarte mari. „Acolo inclusiv s-a lăsat apa să curgă non-stop pentru a nu exista pericolul de a îngheța”, spun surse medicale.

Medici din Iași știu că la Lețcani nu se lucrează dar se iau salarii: „Ne uităm cu invidie la cei de acolo. Ne-ar conveni să mergem acolo, să dormim în gardă și să luăm acele sporuri uriașe”, afirmă surse din Spitalul de Boli Infecțioase care nu doresc să-și divulge identitatea.
Un alt efect este deficitul de personal apărut la spitalul-mamă, în condițiile în care asistentele detașate la Lețcani stau degeaba, fără obiectul muncii. „Dacă nu va fi niciun pacient acolo până în aprilie, vom continua să plătim aceste salarii?”, se întreabă sursele medicale.
Lipsește o decizie a conducerii Consiliului Județean, care este ordonatorul principal de credite al Secției Externe Covid. REPORTER n-a obținut nicio reacție de la Casa Pătrată, președintele Costel Alexe devenind inabordabil de când are dosar la DNA.
„Nu avem un orizont de timp când va fi deshisă această secție. Acum nu putem spune o dată”, a spus Laurențiu Roșu, managerul de la Infecțioase.

Covid a dublat cheltuielile la Spitalul de Infecțioase, deși au fost tratați de două ori mai puțini pacienți decât în 2019

Spitalul de Boli Infecțioase a decontat, în anul 2019, pe buget de servicii medicale, fiind plin în permanență, 50 de milioane de lei. În 2020, din cauza pandemiei, procedura a fost schimbată. Fiind spital de Linia I, s-a trecut de la decontare servicii medicale la decontare directă: adică, CJASS plătește factura, oricât de mare ar fi. Și a fost. Suma pe tot anul s-a ridicat la 125 de milioane de lei, având pacienți la jumătate față de anul 2019.
Spitalul modular de la Lețcani a fost o investiție a CJ Iași, realizat, în urma unei licitații, de către o firmă din Turcia. A fost deschis în luna octombrie a anului trecut, valoarea totală a investiției depășind 13 milioane de euro. Înainte de a fi închis, pe 14 ianuarie, aici erau 17 pacienți, dintre care doi la ATI.

Sursa:reporteris.ro.

Lasă un răspuns