4 martie 2024

Puteti crede ca o carte de citit pentru scoala putea duce la o tragedie? Este vorba despre o familie de români stabiliți în Suedia de ceva timp. Au abandonat tot ce au reușit să construiască în doi ani de muncă cinstita acolo și s-au reîntors în țară, iar asta după ce băiatul lor de clasa a -7- a fost nevoit să citească pentru școală o carte în care românii sunt discriminați, stigmatizați și numiți cerșetori.

Așa începe povestea tristă a unei familii de români care era stabilită în Suedia. Totul a pornit de o carte…

Cartea în care se vorbește despre români că sunt cerșetori a ajuns, la începutul lunii decembrie, să fie materia de vacanță într-o școala din Suedia. Cărțile au fost primite de către profesorii școlii și urmau să fie discutate la clasă, la întoarcerea din vacanță!

Mama lui Mario a mers la școala copilului pentru a afla de ce o astfel de carte a ajuns materie de studiu pentru elevi.

Cartea a fost distribuită la școala Ronna Skolan din Sodertalje. Acolo unde învață foarte mulți copii din România dar și din alte țări.

Întrebări:

Ar fi fost la fel, dacă în această poveste erau implicați cetățeni norvegieni, germani sau francezi?

Dacă în școlile din România s-ar distribui elevilor cărți, în care cetățenii suedezi ar fi acuzați, așa, la modul general, de rasism, care ar fi reacția ambasadei Suediei la București? Sunt sigur că ar fi una foarte dură și sunt de acord că ar fi corect să fie așa. Nu poți să bagi un întreg popor într-o oală și să-l prezinți ca „rasist” sau „cerșetor”.

Așteptăm aceeași reacție și din partea Ambasadei României la Stockholm.

Și scuze din partea tuturor celor ce au permis o astfel de umilință.

Lasă un răspuns