8 februarie 2023

Potrivit autorităților din domeniul sănătății din SUA, una din aproximativ 100.000 de persoane a suferit o reacție alergică severă după ce a primit o doză a vaccinului Pfizer/BioNTech. „În medie, reprezintă o rată de 11,1 șocuri anafilactice la un milion de doze administrate”.

Una din aproximativ 100.000 de persoane a suferit o reacție alergică severă după ce a primit o doză de vaccin coronavirus Pfizer/BioNTech, au declarat oficialii din domeniul sănătății din SUA, menționând că beneficiile vaccinării depășesc cu mult potențialele riscuri. Cifra a fost calculată de Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), care au identificat 21 de cazuri de șoc anafilactic, o reacție alergică severă, dintr-un total de 1.893.360 de injectări făcute între 14 și 23 decembrie.

„În medie, rezultă o rată de 11,1 șocuri anafilactice la un milion de doze administrate”, spune Nancy Messonnier, oficial CDC. Prin comparație, vaccinurile antigripale provoacă aproximativ 1,3 șocuri anafilactice la un milion de doze. Chiar dacă rata pentru vaccinul coronavirus Pfizer/BioNTech este de aproximativ zece ori mai mare, numărul reacțiilor alergice severe rămâne „extrem de mic” și populația are tot interesul de a fi vaccinată, riscurile pandemiei de Covid-19 fiind mult mai mari, insistă Nancy Messonnier.

Cele 21 de cazuri identificate de CDC implică persoane cu vârste cuprinse între 27 și 60 de ani. Toate, în afară de două, au fost tratate cu epinefrină, care este frecvent utilizată pentru a opri alergiile severe. 19 dintre cazurile (90%) de șoc alergic au implicat femei, iar simptomele au apărut între 2 și 150 de minute după injectarea vaccinului (timp mediu de 13 minute). Simptomele includ erupții cutanate, urticarie, senzație de sufocare, umflarea limbii, dificultăți de respirație, buze umflate, greață și tuse uscată persistentă.

Lasă un răspuns